Sportpark De Vinken: vv Eemdijk - vv IJsselmeervogels 2-0 (0-0)

Locatie: Sportpark De Vinken - Bunschotern-Spakenburg (vv Eemdijk)
Toeschouwers: 2800
Entree: € 10,- (staanplaats)
Competitie: 3e Divisie A

Deze zaterdag stond er een bijzondere derby op het programma in Bunschoten-Spakenburg. Niet de vertrouwde blauw tegen rood derby maar door de degradatie van IJsselmeervogels vorig jaar nu groen tegen rood. Dat deze wedstrijd dermate uniek is, is dat deze wedstrijd in competitie verband de eerste is op Sportpark De Vinken. Eerder dit seizoen was de allereerste competitie wedstrijd tussen beide ploegen op de rode kant van Sportpark De Westmaat, deze wedstrijd eindigde toen in een 2-2 gelijkspel. Bij Eemdijk hadden ze voor deze wedstrijd goed uitgepakt en een aantal tijdelijke tribunes laten bijzetten achter de beide doelen. Ondanks dat de prijzen voor een kaartje op deze tribunes maar liefst 35 euro per stuk waren, waren de tribunes goed gevuld. Ook rondom het speelveld stonden hordes mensen om deze bijzondere wedstrijd te bekijken. De maximale capaciteit voor deze wedstrijd zou ongeveer 3000 mensen zijn, qua schatting zal dit iets minder zijn geweest. Bij binnenkomst stond een leuk kraampje met fan artikelen van Eemdijk waaronder een half/half wedstrijdsjaal en dit is toch een soort van guilty pleasure voor mij, dus ondanks het lekkere weer voor mij toch een reden om een sjaal te kopen.
Ik was mooi op tijd op het sportpark dus ik had makkelijk een parkeerplekkie kunnen vinden en een mooi plekkie op de lange zijde ter hoogte van de middellijn. Hiervandaan kon ik alles mooi overzien. Ondertussen was men al druk bezig met de voorbereidingen van het vuurwerk voor de wedstrijd. Naarmate er meer mensen kwamen staan werd het aan deze kant ook steeds roder. Als 'rooie' Valleivogel gedij ik best tussen deze rode massa. Ondertussen werd er aan deze rode kant ook een groot aantal confetti kanonnen aan kinderen uitgedeeld.

Eindelijk was het dan 14.30u en tijd voor de opkomst en de wedstrijd. Ook aan de groene zijde van het veld waren er confetti kanonnen in de groene kleur dus het was een kleurrijke opkomst. Beide teams konden ook gewoon in hun thuistenue aantreden, altijd het mooist en herkenbaar. Na het vuurwerk moest er nog even gewacht worden op dat de rode rookbommen waren weggetrokken en toen kon er eindelijk worden afgetrapt.
In de eerste helft had IJsselmeervogels een licht overwicht, maar tot grote kansen leidde dit eigenlijk niet waarbij vooral het gebrek aan creativiteit ontbrak. Eemdijk probeerde vooral in de omschakeling gevaarlijk te worden maar ook dit leverde geen grote kansen op en zo was de 1e helft eigenlijk wel enigszins tegenvallen. Zeker gezien dat IJsselmeervogels bovenaan staan en voor het kampioenschap gaat en Eemdijk nog punten nodig heeft om bij de onderste plaatsen weg te blijven. Zo gingen beide ploegen met een 0-0 tussenstand de rust in. In de rust werden de toeschouwers getrakteerd op een optreden van een fanfare. Toen de fanfare weer was vertrokken kon de 2e helft aanvangen voor hopelijk een beter en spannender schouwspel dan de 1e helft. In eerste instantie bleef het spelbeeld gelijk aan de 1e helft tot aan de 58e minuut waarin Eemdijk de 1-0 wist binnen te werken. Na deze goal moest IJsselmeervogels nog meer op zoek naar een doelpunt, echter moest men eerst de klap van de 1-0 verwerken. Vlak na deze goal kreeg Eemdijk zelfs een grote kans op de 2-0, echter was de keeper van de Vogels een sta in de weg. En weer een paar minuten later ook nog een schot dat op de lat uiteenspatte. Dit was het moment voor de trainer van IJsselmeervogels om vier nieuwe krachten in te brengen maar voor het spelbeeld had dit toch te weinig effect. De ploeg wilde wel maar het lukte deze dag niet. Ondertussen werden de duels wat feller en begonnen er af en toe op het veld wat opstootjes te ontstaan die middels gele kaarten snel gesust werden. Vlak voor tijd was er een harde botsing tussen de keeper van IJsselmeervogels en de spits van Eemdijk. Beide konden niet meer verder, maar IJsselmeervogels had ondertussen al vijf keer gewisseld dus uiteindelijk bleef de keeper toch maar staan, maar dit ging met pijn en moeite. Eemdijk kon de spits nog wel wisselen. In de blessuretijd kon Eemdijk de score zelfs nog naar 2-0 tillen. Na het laatste fluitsignaal was er een groot feest op de middenstip voor de groene ploeg en dropen de rooie snel af naar de kleedkamer. Een historische zege voor Eemdijk op één van de grote broers uit het dorp. IJsselmeervogels moet zich nu snel herpakken en vol gas geven voor de titel zodat ze volgend jaar weer de derby tegen Spakenburg kunnen spelen. Voor Eemdijk is het nog nodig om wat punten te pakken om definitief veilig te zijn voor nog een jaar 3e Divisie.