BayArena: Bayer 04 Leverkusen - Werder Bremen 5-0 (1-0) Kampioenswedstrijd

Bezoek datum: 14-04-2024
Locatie: BayArena - Leverkusen (Bayer 04 Leverkusen)
Toeschouwers: 30.210
Entree: € 139,- (georganiseerde busreis incl. stadiontour en wedstrijdkaart zitplaats achter het doel)
Competitie: Bundesliga (Duitsland)
Bijzonderheid: Kampioenswedstrijd Bayer 04 Leverkusen

Begin maart besloot ik me aan te melden voor een georganiseerde busreis georganiseerd door het voetbalmagazine Staantribune in samenwerking met Voetbalreizen.com naar de wedstrijd Bayer Leverkusen tegen Werder Bremen. Leverkusen deed het op dat moment goed want ze stonden eerste, Werder Bremen is ook wel een grote naam in Duitsland en het is een keer leuk om met een bus vol met mensen te gaan die dezelfde hobby als ik. Het leuke hiervan was ook dat je een stadiontour krijgt door de BayArena, dus ook op plekken gaat komen waar je normaal niet gaat komen. Nadat de inschrijving akkoord was en ik was aangemeld voor deze reis kon ik vast lekker vooruit kijken naar deze dag. Naarmate we dichter bij de datum kwamen en de uitslagen in de Bundesliga gunstiger begon je stiekem te hopen dat Bayer Leverkusen wellicht die dag kampioen zou kunnen worden, als is dat met 5 wedstrijden voor het einde best een beetje optimistisch gedacht. Toen een weekend voor deze wedstrijd Bayern München opeens verloor van Heidenheim werd deze gedachte toch opeens heel realistisch en kon Bayer Leverkusen dit weekend kampioen gaan worden bij winst tegen Werder Bremen. Aangezien Leverkusen op zondag speelde dit weekend maar de enige concurrenten Bayern en Stuttgart op zaterdag moest in ieder geval een van beide de winst behalen om te voorkomen dat Leverkusen op zaterdag zonder te spelen al kampioen zou worden. Gelukkig wisten beide ploegen hun wedstrijd te winnen zodat Leverkusen deze zondag alles in eigen hand had. En daar zouden wij dan bij zijn met zijn allen. 

Ondanks dat Leverkusen een grote club in Duitsland is qua naam en ook al menig Champions League deelnames op hun naam heeft staan, valt de prijzenkast erg tegen van deze club. Met alleen een UEFA Cup en een Duitse Beker in de vitrines is er zeker nog ruimte voor meer. Leverkusen heeft in het verleden vaak om de prijzen gespeeld maar kwam vaak net te kort, met het seizoen waarin de treble gewonnen kon worden als dieptepunt. Het kampioenschap werd destijds op de laatste speeldag verspeeld en de finales van de Champions League en de Duitse beker werden verloren. Door andere clubs wordt Leverkusen dan ook vaak spottend 'Neverkusen' genoemd. Maar nu, 120 jaar na de oprichting is men 5 wedstrijden voor het einde van de competitie wel heel erg dichtbij de eerste landstitel in de historie gekomen en mag dit ook eigenlijk niet meer misgaan.

Deze ochtend begon vroeg want om 9.45u zou de bus vanuit Utrecht vertrekken en via Arnhem naar Leverkusen rijden. Tijdens de heenweg werd er ook nog een voetbalquiz gehouden waarbij je een boek uit de Staantribune collectie kon verdienen. Gelukkig had ik eerder die week de podcast van Staantribune over Leverkusen nog even geluisterd dus veel vragen wist ik dan ook zo te beantwoorden. Alleen bij de laatste benaderingsvraag kwam ik er pijnlijk achter dat ik ook even de capaciteit van het stadion had moeten checken, met mijn 62.000 zat ik iets boven het eigenlijke 30.210 antwoord. 
Na een vlotte heenreis kwamen we aan in Leverkusen, bij het eerste de beste standje heb ik meteen een half to half wedstrijdsjaal gekocht en maar goed ook want deze was later al snel uitverkocht. Eenmaal bij het stadion was het tijd voor de stadiontour en werden we opgesplitst in twee groepen. Hierbij kregen we een mooi inkijkje binnen in het stadion, zoals onder andere trainingsruimte, de perszaal en de spelerstunnel. De kleedkamers zaten niet in de tour helaas, maar dit zal ongetwijfeld met de wedstrijd te maken hebben gehad. Al met al toch een leuke en interessante tour om te doen. Eenmaal weer buiten het stadion hadden we nog een paar uur voor de wedstrijd tijd vrij om rond te lopen. 
Eerste stop werd een biergarten tegenover het stadion om even wat te gaan eten en drinken. Hier was het al een grote drukte met Leverkusen supporters dus het duurde ook even voordat een lekker broodje krakauerworst was aangeschaft. Niet alleen in de biergarten was het al goed druk maar ook rondom het stadion liepen al hordes supporters. Geregeld kwamen er ook mensen langs met bordjes waarop gevraagd werd naar wedstrijdkaarten, ik gok zo dat men weinig animo hebben kunnen vinden van mensen die hun kaartje wilde verkopen. Zelfs Werder Bremen fans konden rustig rondlopen een een biertje drinken zonder dat er enige vorm van agressie te vinden is, of zoals door Staantribune altijd genoemd, klepperij. Ondertussen hadden we ook even onze goodiebag ontvangen die bij de stadiontour hoorde, dus deze meteen even teruggebracht naar de bus en ook de overige ballast in de bus gelegd, waaronder mijn jas, want het was gewoon heerlijk weer. Hierbij kwamen we ook weer langs het standje waar ondertussen ruim voor de wedstrijd de sjaals al waren uitverkocht.
Terug bij het stadion werd het steeds drukker en kwam zo onderhand ook de spelersbus van Leverkusen aan, deze werd opgewacht door een grote menigte met gezang, vlaggen, vuurwerk en rookbommen. Als je de beelden ziet dan zou je denken dat het kampioenschap al binnen is, maar hier moet toch echt nog eerst voor gewonnen moeten worden vandaag. Toen de bus ongeveer een uurtje voor de wedstrijd bij het stadion was gearriveerd was het meteen een mooie tijd om het stadion in te gaan. 
De rijen voor de toegangspoorten waren ondertussen al lang geworden dus maar snel op zoek naar waar ik naar binnen moest. Aangezien aan die kant maar een kleine tribune is qua zitplaatsen was de rij gelukkig niet zolang en was ik mooi vlot binnen. Mooie gelegenheid om maar eens wat te drinken te scoren en aan te sluiten bij een gedeelte van de groep die ook al naar binnen waren gegaan. Eenmaal de plekken opgezocht te hebben begonnen met sfeer snuiven in het stadion. Deze sfeer zat er natuurlijk al goed in met volop vlaggen en gezang, ook de Werder fans waren ruim aanwezig en lieten zich goed horen. Ik had een kaartje voor op de 2e rij en had een goed zicht op het veld, enige nadeeltje was het mega net dat achter de beide doelen hing om te voorkomen dat dingen werden gegooid, maar na een tijdje had je dat ook niet meer echt door. 
Na opkomst van de beide elftallen kon de wedstrijd dan eindelijk beginnen. Bayer Leverkusen begon helaas zonder de grote ster Florian Wirtz en Nederlands international Jeremie Frimpong, maar toch kon er een goed elftal worden opgesteld. Het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen was in de 1e helft al goed te zien, Leverkusen viel op door goed positiespel en Werder moest het voornamelijk hebben van een sporadische counter. Toch was er een penalty voor Leverkusen nodig om op voorsprong te komen, deze werd netjes benut en met de 1-0 voorsprong kwam de titel alweer een stap dichterbij. Deze 1e helft werd er verder niet meer gescoord en werd er gerust met deze 1-0 voorsprong. 
Na de rust kwam dan toch sterspeler Wirtz het veld in en hiermee werd Leverkusen meteen nog sterker. Werder Bremen kwam niet meer in het stuk voor, zeker na de fantastische 2-0 door een mooi afstandschot van Xhaka. Hiernaa kwam de periode van Wirtz aan de beurt. Ondertussen mocht ook Frimpong zijn opwachting maken als rechtsback, al kwam het meer neer op rechtsbuiten. Wirtz besloot ook maar eens van buiten de zestienmeter aan te leggen en ook dit schot verdween achter de keeper in het doel. Met deze 3-0 stand kon het niet meer fout gaan voor Bayer Leverkusen en met nog 10 minuten op de klok kwamen de supporters al van de tribunes af om een plekje achter de boarding in te nemen. Nadat Wirtz vlak voor tijd ook nog de 4-0 binnenschoot vlogen de eerste supporters al het veld op. Nadat iedereen weer keurig van het veld af waren gedirigeerd kon ook nog de laatste paar minuten worden vol gespeeld. Toen in de 90e minuut Wirtz zijn hattrick compleet maakte was het hek van de dam en stroomde het speelveld helemaal vol. De scheidsrechter kon dan ook niet anders dan af te fluiten en het feest te laten losbarsten. Na eventjes de boel vanaf de tribune te hebben aanschouwd en de nodige foto's en filmpjes te hebben gemaakt ook snel het heilige gras op gegaan en met tussen de menigte gemengd. Wat fantastisch om te zien de ontlading dat dit losmaakt bij de Leverkusen supporters, volwassen mannen die jankend over het veld lopen om dit te mogen meemaken. Ondanks de drukte op het veld kom je toch weer bekende vanuit de bus tegen en toen samen even de middenstip opgezocht om hier een foto van te maken, dit schijnt te horen bij een pitch invasion. Na nog een lange tijd rond te hebben gelopen op het veld en te hebben genoten van de diverse emoties van mensen om ons heen was het toch uiteindelijk weer tijd om terug te keren naar de bus en het feestgedruis te verlaten. 
Eenmaal weer terug in de bus kwamen de verhalen, iedereen heeft het op zijn eigen manier beleefd en sommige hadden zelf een aandenken meegenomen waarbij het vreemdste toch wel een stukje LED board van de reclameboarding was. Uiteindelijk was ik om 24.00 weer thuis na een erg lange dag, maar wat was dit fantastisch om mee te maken. De dag is echt omgevlogen, maar gelukkig hebben we de foto's en filmpjes nog. Hieronder kan je een grote selectie hiervan terugvinden:  








































































































































































Reacties