Sportpark De Westmaat: vv IJsselmeervogels - sv Spakenburg 4-1 (0-1)

Locatie: Sportpark De Westmaat- Spakenburg (vv IJsselmeervogels)
Toeschouwers: 8000
Entree: € 12,- (staanplaats)
Competitie: 2e Divisie

Vandaag staat er weer een mooie derby op het programma, volgens velen de mooiste derby in Nederland bij de amateurs. Dan heb ik het natuurlijk over de Spakenburgse derby waarbij rood de degens kruist met de blauwe, ofwel IJsselmeervogels tegen Spakenburg. Al ver van te voren had ik een kaartje online aangeschaft want deze wedstrijd wilde ik graag bijwonen. Vorig jaar heb ik ondanks een kaartje de wedstrijd op het laatste moment moeten laten schieten door zieken thuis, dus nu wilde ik heel graag het weer proberen. Deze derby heb ik eenmaal eerder mogen meemaken, alleen dan aan de blauwe kant nadat ik eerst zelf daar had gevoetbald. Dit werd toen een memorabele wedstrijd door de 7-1 overwinning van Spakenburg. Nu dus tijd om de derby aan de rode kant te beleven. Spakenburg is de grote favoriet voor dit duel voornamelijk door de bekersuccessen van dit seizoen en het drama seizoen van IJsselmeervogels, maar ja het blijft een wedstrijd op zich natuurlijk. Echter kenmerkt deze derby zich de laatste jaren door steevast in een gelijkspel te eindigen. De laatste overwinning in de derby was in het seizoen 2015-2016 voor IJsselmeervogels, destijds nog in de Topklasse. Sinds de competitie 2e Divisie heet is er dus nog nooit een winnaar in deze derby geweest.
Speciaal voor deze wedstrijd zijn er tijdelijk 3 extra tribunes bijgebouwd om maar zoveel mensen te kunnen huisvesten voor deze wedstrijd. Op de wedstrijddag waren er ook geen losse kaarten meer te koop, alles was in de voorverkoop al weg. Ik ging ruim op tijd van huis om een mooi plekje te kunnen bemachtigen en ook niet al te ver weg te hoeven parkeren. Beide lukten prima en ik had een mooi plekje aan de rand van het veld bij de overdekte staantribune. Achteraf bleek dit een erg mooi plekje te zijn want alle doelpunten vielen aan deze kant. Voor de middag was er slecht weer besteld en inderdaad regende het al aardig, maar door de overkapping viel het nat werden erg mee. Vlak voor de spelers het veld op kwamen voor de wedstrijd werd het zicht ontnomen door een immens spandoek welke vanaf het dak van de overkapping werd uitgerold en bijna de hele breedte betrof. Vanachter dit spandoek en op het dak werden al de nodige fakkels en rookpotten afgestoken. Toen eenmaal het spandoek werd weggetrokken bleek het veld één grote rookwolk te zijn er was er hand voor ogen te zien. Door het IJsselmeerbriesje was de rook ook wel snel weer verdwenen en kon er 5 minuten later toch worden afgetrapt.
IJsselmeervogels begon fel aan de wedstrijd en drong Spakenburg terug, dit leverde meteen al een paar gevaarlijke momenten op voor het doel van de blauwe. In de eerste de beste tegenstoot bleek de verdediging van de rooie gatenkaas en kon Spakenburg in de 6e minuut al de 0-1 voorsprong noteren. Een paar minuten later bijna op identieke wijze kreeg Spakenburg een grote kans op de 0-2 maar deze verdween net naast het doel. Op het begin van deze 1e helft na, was het restant een beetje gezapig. IJsselmeervogels kon op het moment niet beter en bij Spakenburg leek het alsof met uitgeblust was na de drukke afgelopen weken. De 0-1 tussenstand bleef dan ook staan tot de rust. Beide ploegen gingen een bakje thee scoren en hopelijk geeft dit voldoende energie voor de 2e helft.
In de rust wisselde IJsselmeervogels twee aanvallers voor 2 nieuwe frisse aanvallers. De 2e helft begonnen de Vogels weer fel en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Dit keer met succes, in de 51 minuut werd het vanuit een rake kopbal 1-1 en 4 minuten later zelfs al meteen de 2-1 door een mooie goal. Spakenburg kwam deze klappen niet echt te boven en het was IJsselmeervogels die op jacht gingen naar meer doelpunten. Na in de 70e minuut een fantastische vrij trap die op de lat uiteenspatte, werd in de daarop volgende corner de feestvreugde nog groter. Deze corner werd er in één keer heerlijk in gekruld zonder dat er ook maar iemand aan kon zitten. Het was tevens meteen het laatste balcontact van de doelpuntenmaker, die al op de nominatie stond op gewisseld te worden. Hij gaf later ook aan dat hij al had gezien dat hij gewisseld zou gaan worden dus hij probeerde de corner er maar meteen in te draaien. En met succes dus! Spakenburg had nu helemaal niets meer in de melk te brokkelen, toen in de blessure tijd in een counter ook nog de 4-1 werd gemaakt was de wedstrijd helemaal gespeeld. De rode supporters stoven het veld op om deze goal te vieren en de scheidsrechter floot gelijk af voor het einde. Voor de rooie een heerlijke overwinning in dit erg moeizame seizoen waarin degradatie nog steeds loert, maar door deze overwinning een veilige plek op de ranglijst toch weer gloort. Een club als IJsselmeervogels zou altijd op het hoogste niveau horen te spelen, zeker ook om deze mooie derby erin te houden.
Op deze manier werd het uiteindelijk een geweldige derby maar wel met twee gezichten. Een gezapige 1e helft met een heerlijke 2e helft om af te sluiten. Het behoeft geen uitleg dat deze overwinning natuurlijk groots werd gevierd en blijkbaar waren er ook nog fakkels overgebleven die alsnog volop gebruikt kunnen worden. Hopelijk staat deze derby volgend seizoen weer op het programma, want zulke wedstrijden staan toch altijd wel op mijn lijstje.

Hierbij nog een stapeltje foto's van deze middag.