Sportpark De Westmaat: sv Spakenburg - PSV Eindhoven 1-2 (0-1)

Bezoek datum: 04-04-2023
Locatie: Sportpark De Westmaat - Spakenburg (sv Spakenburg)
Toeschouwers: 6300
Entree: € 20,- (staanplaats)
Competitie: KNVB Beker (halve finale)

Vanaf de 1e ronde van het hoofdtoernooi van de KNVB beker heb ik tot nu toe elke ronde een wedstrijd kunnen bekijken. Het avontuur begon in de eerste ronde bij GVVV - FC Den Bosch (1-3), tweede ronde Kozakken Boys - ADO Den Haag (1-3), 3e ronde Spakenburg - Katwijk (1-1, Spa wns), kwartfinale de megastunt van Spakenburg bij FC Utrecht in de Galgenwaard (1-4). Nu waren we aanbeland bij de halve finales en had Spakenburg thuis geloot tegen PSV Eindhoven. Voor deze wedstrijd was erg veel belangstelling en in eerste instantie konden alleen leden en sponsoren maximaal 2 kaartjes kopen. De kaartverkoop ging dermate hard dat er geen kaarten beschikbaar zouden komen voor de vrije verkoop. Gelukkig heb ik wederom gebruik kunnen maken van de connecties van een oud collega en had ik maandagavond het kaartje in de bus liggen. Uiteraard mijn hartelijk dank voor de inspanning van deze personen. 
Ik dacht op tijd van huis te vertrekken en op de weg viel het inderdaad ook wel mee, echter bij het sportpark was het al een drukte van belang. Op een stukje lopen de auto weten te parkeren en netjes aansluiten in de rij voor de toegang van het sportpark. Eenmaal de lange rij te hebben doorstaan begon het rondje langs het veld om een geschikt plekje te vinden. In het begin was het erg druk en was het moeilijk doorkomen, zeker bij de Havenside stond het al lekker vol en was het soms echt even wurmen. De sfeer werd er al lekker in gebracht door een trekker op het veld met een kar vol geluidsapparatuur en lekker opzwepende muziek. Ondertussen een plekje gevonden aan de lange zijde waar ik redelijk zicht had, tot dat mijn oog viel op een vrij plekje vlakbij het doel. Daar snel heen gelopen en mezelf netjes geposteerd aan de rand van de boarding met vrij zicht op het veld. Hier vandaan heb ik mooi zicht op een groot spandoek van Spakenburg waar ongetwijfeld weer een hoop manuren in heeft gezeten. Ook was men druk bezig met de voorbereidingen voor het nodige vuurwerk. Bij de opkomst van de spelers was er inderdaad alweer het nodige vuurwerk te aanschouwen.
Na deze vuurwerkshow duurde het nog even voordat er afgetrapt kon worden, er moesten nog restanten vuurwerk van het veld verwijderd worden en ook de trekker moest het veld nog verlaten. Dit duurde even en ondertussen werd het publiek nog even lekker opgejut door de muziek vanaf de kar. Toen daadwerkelijk alles gereed was kon er eindelijk worden afgetrapt voor deze historische wedstrijd in de halve finale van de KNVB beker. PSV was uiteraard meteen de dominerende ploeg en de ploeg van Spakenburg zette daar veel strijd tegenover. Voor de PSV-spelers was het lastig, want het veld was niet gesproeid en de Spakenburgers zaten er fel bovenop. Volgens sommige PSV-ers te fel want er werd veel geklaagd bij de scheidsrechter en de irritaties waren bij sommige spelers duidelijk af te lezen, mede ook omdat ze zelf niet echt in de wedstrijd kwamen. Waar het kon probeerde Spakenburg ook aan te vallen en in sommige gevallen werd het ook gevaarlijk, echter de beste kansen waren voor PSV waar het vizier niet op scherp stond en het tempo te laag was. Vlak voor rust viel dan toch de treffer voor de Eindhovenaren, een cornerbal werd bij de eerste paal verlengd en kon op de doellijn binnen worden gewerkt. Zo kreeg Spakenburg helaas geen loon naar werken door met een 0-0 de rust te halen. 
Na de theepauze schoot PSV uit de startblokken en kwam men in de 46e minuut meteen op 0-2 voorsprong door een knap doelpunt van Patrick van Aanholt. Ondanks deze domper bleef Spakenburg knokken voor wat het waard is en bleef er fel op zitten om toch een treffer te kunnen maken. Dit maal werden de inspanningen wel beloond met rond de 60e minuut een fantastisch doelpunt van Dwayne Green. Een afgeslagen hoekschop werd door hem opgevangen en van grote afstand schoot hij hem over PSV keeper Drommel heen. Het doelpunt viel aan mijn kant dus ik zag hem schitterend binnen vliegen. Deze goal gaf Spakenburg weer een enorme boost en heldhaftig ging men op zoek naar de gelijkmaker. PSV had eventjes nodig om de tegengoal te verwerken, maar na een korte periode trok men de wedstrijd weer naar zich toe. Dit leverden nog een paar kansen op, zonder dat deze verzilverd werden. Ook Spakenburg kreeg nog een paar mogelijkheden waarbij vlak voor tijd zelfs nog een vrije trap op een gevaarlijke plek. Echter werd er gekozen om de bal breed te tikken voor een schot van afstand in plaats van deze de zestien in te pompen met de aanwezige luchtmacht van Spakenburg. PSV wist de 1-2 voorsprong over de streep te trekken en vierden dit met de 300 supporters van de club die bij deze wedstrijd aanwezig mochten zijn. Bij Spakenburg duurde de teleurstelling eventjes maar daarna kwam het besef dat men trots mag zijn op deze prestatie en uiteraard trots op het hele bekeravontuur. Deze avond hebben ze goed tegenstand geboden en tot het eind een wedstrijd laten zijn. Ofwel, het was een heerlijke bekeravond met een mooie sfeer, maar helaas geen mooie bekerstunt.

Hierbij nog een aantal foto's en filmpjes van deze avond:

Reacties