Sportpark De Zwaaier: Kozakken Boys - ADO Den Haag 1-3 (0-1)

Locatie: Sportpark De Zwaaier - Werkendam (Kozakken Boys)
Toeschouwers: ca. 2100
Entree: € 17,50 (geen tribune plaats)
Competitie: KNVB Beker

Vlak na het tripje naar Leeuwarden staat 2 dagen later een hopelijke mooi bekeravondje op het programma. Ook dit keer weer een nieuwe vinck, het jaar begint goed met 2 uit 2. In het verre verleden ben ik weleens met ons 1e bij Kozakken Boys geweest, maar dit was blijkbaar nog op het oude sportpark geweest. Op de routeplanner even gekeken hoelang de rit zou zijn deze keer, in eerste instantie is dit ongeveer 45 minuten, maar naarmate de middag vorderde liep dit toch al uit naar bijna anderhalf uur, dus de vertrektijd maar wat vervroegd. Onderweg inderdaad bij een aantal files kunnen aansluiten maar het bleef in ieder geval nog redelijk opschuiven. Uiteindelijk bij de afrit Werkendam reed ik nog even een politiefuikje in voor een alcohol controle, dit zal ongetwijfeld los staan van het feit dat ADO Den Haag op bezoek komt voor de beker. Want dat is het affiche van deze avond, in de KNVB ontmoetten de Kozakken Boys de profs van ADO Den Haag. Na de stunt tegen Vitesse een ronde eerder zijn de verwachtingen voor deze wedstrijd ook hoog. Ondanks dat het weer drama was, zijn er toch ongeveer 2100 toeschouwers komen opdraven voor deze bekerclash, hiervan zijn ongeveer 125 man uit Den Haag present in het uit-vak. De supporters van de thuisclub hebben hun kunsten getoond door een mooi en ludiek spandoek te maken, speciaal voor deze wedstrijd, zie ook de foto bovenaan.

De regen was ondertussen gestopt en overgegaan op af en toe wat lichte motregen, de toeschouwers druppelden langzaamaan binnen, maar toch iets te langzaam dus de wedstrijd werd uiteindelijk 10 minuten later begonnen. Bij de opkomst van de spelers was er een fikse georganiseerde vuurwerkshow en bij het neergaan van het spandoek waren er blijkbaar toch wat fakkels door de controles heen gekomen. Het begin van het bekeravondje begon alvast sfeervol. Beide ploegen traden ook gewoon aan in hun thuis tenue, voor mij altijd een pré. De eerste echte kans was al vrij snel voor de thuisploeg, echter was het schot niet vol zodat het een makkelijke prooi werd voor de keeper. Een paar minuten later werd vlakbij mij de grensrechter per ongeluk vol onderuit gegleden door een speler van ADO die eerst zelf ten val was gebracht door een speler van Kozakken Boys. Na een korte onderbreking voor verzorging kon iedereen de wedstrijd vervolgens en hadden we in ieder geval al een kolderieke toestand kunnen aanschouwen. Na een licht overwicht wist ADO Den Haag dit in de 31e minuut ook om te zetten in de 0-1. De wedstrijd was redelijk gelijkwaardig, waarbij Kozakken Boys gewoon voetbalde voor de stunt. Dit resulteerde een paar minuten in een strafschop voor de thuisclub, echter werd deze kans om zeep geholpen door de bal hoog over te schieten. Dit was een ideale gelegenheid geweest om ADO een tikkie uit te delen, maar die werd dus onbenut gelaten. De 0-1 bleef tot aan de rust op het scorebord staan.

In de 2e helft bleef Kozakken Boys knokken voor het waard was en lukte het ADO niet om verder afstand te nemen. Pas in de 70e minuut wist men de 0-2 binnen te schieten en leek de wedstrijd gelopen. Ondanks de 0-2 achterstand bleef Kozakken Boys voetballen om de aansluitingstreffer te maken. In de 80e minuut kreeg men loon naar werken en werd de spanning teruggebracht in de wedstrijd door de 1-2. Vanaf dat moment werd er alles of niets gespeeld door de thuisploeg en was het billenknijpen voor de ploeg uit Den Haag. In de 90e minuut kreeg een verdediger van Kozakken Boys direct rood na een overtreding, al leek dit wel een beetje overdreven. Ver in de blessuretijd lag alles open bij Kozakken Boys en daardoor kon ADO naar de veilige 1-3 counteren. Na dit doelpunt floot de scheidsrechter ook meteen af. Helaas deze avond geen stunt kunnen meemaken maar wel een leuke bekersfeer en een nieuw sportpark kunnen bezoeken. Alle files waren ondertussen ook al weg dus de terugreis verliep ook een stuk voorspoediger.

Hieronder nog wat foto's van het sportpark en de wedstrijd.