Sportpark Panhuis: GVVV - DOVO 3-1 (1-1)

Locatie: Sportpark Panhuis - Veenendaal (GVVV)
Toeschouwers: 3000
Entree: € 10,-
Competitie: 3e Divisie Zaterdag

Bij het bekend maken van het programma van de 3e Divisie Zaterdag werd deze wedstrijd meteen groot omcirkeld en in de agenda gezet. Deze wedstrijd moest ik gaan bezoeken. Nog even leek er een obstakel te komen doordat de vrouw met het werk een leuk uitje had in Madrid, maar gelukkig had ik oppas voor de kinderen kunnen regelen. Meteen een kaartje gekocht online, want op de wedstrijd dag zou er geen kaartverkoop meer plaatsvinden. In de loop van de week voor de wedstrijd hoorde je vele maatregelen die getroffen werden om het deze zaterdag gezellig te houden onderling. Met maatregelen als identificeren, fouilleren, drooglegging tot 17u, veel zichtbare, maar ongetwijfeld nog meer onzichtbare, politie op de been en de supporters gescheiden op het sportpark doet je denken alsof je in het betaalde voetbal waant. Wat tegenwoordig qua betalingen in het amateurvoetbal ook wel bijna betaald voetbal mag heten.

Buiten het sportpark stond er al een lange rij te wachten tot ze naar binnen konden, gelukkig was er ook een korte rij, geen idee waarom iedereen in de lange rij ging staan, maar daardoor was ik vlot binnen. Het was al gezellig druk op het sportpark en de nodige spandoeken waren al opgehangen met kleine sneren naar elkaar. Wel op een leuke en ludieke manier waarbij de smurfen een grote inspiratie bron bleken. Ondanks het fouilleren bij de ingang bij binnenkomst was er blijkbaar toch vuurwerk en rookpotten mee naar binnen gekomen, gelukkig maar, dat is toch wel sfeer verhogend voor zo'n wedstrijd. Bij de opkomst van de spelers konden de beide supportersgroepen zich uitleven en de blauwe en rode rook over het veld loslaten in combinatie met de fakkels. Dit zorgde voor een mooie opkomst en tijdelijk weinig zicht op het veld.
De wedstrijd begon nerveus en gespannen van beide kanten. Het was sinds 2010 weer de eerste derby tussen beide die gespeeld werd, dus de druk is hoog van wie tot de volgende derby de club van Veenendaal zou worden. Nadat de eerste nervositeit was weg getrokken was GVVV de bovenliggende ploeg, toch was het DOVO dat op voorsprong kwam, dit doelpunt kwam letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Na een verre inworp werd de bal doorgekopt en kwam uiteindelijk op het hoofd van de spits van DOVO terecht, de bal viel buiten het bereik van de keeper in de verre hoek. Het rode gedeelte van het sportpark ging helemaal los en er waren nog wat fakkels die aangestoken konden worden. De rook trok nog over het veld en feestvreugde was nog niet gaan liggen of de gelijkmaker lag er alweer in. Nu was het blauwe gedeelte dat kon juichen. De wedstrijd was nu pas echt los zou je zeggen, alleen dat viel tot aan rust tegen. De rust werd gehaald zonder noemenswaardige kansen. Dus het was hopen op een spectaculaire 2e helft.
De 2e helft kon meteen los gaan want direct naar rust was het GVVV dat snel op een 2-1 voorsprong kwam. DOVO moest nu op zoek naar een doelpunt om te zorgen dat deze eerste derby sinds jaren niet verloren zou gaan. Tevens stond behalve de eer ook de 1e plaats van de 3e Divisie Zaterdag op het spel. Het spel ging aardig op en neer waarbij GVVV wel het overwicht hield maar hele grote kansen voor beide teams uitbleven. Nadat GVVV op een comfortabele 3-1 voorsprong was gekomen probeerde DOVO het nog met lange ballen gevaarlijk te worden. Dit leverde inderdaad nog wel wat hachelijke situaties op voor het doel van GVVV, die juist in de tegenstoten ook nog gevaarlijk werden maar het vizier niet op scherp hadden staan om de buurman met een grotere nederlaag naar de overkant te sturen. Eigenlijk was het nog hopen op een aansluitingstreffer van DOVO zodat je nog een spannende en hectische slotfase zou krijgen. Dit doelpunt kwam echter niet waardoor uiteindelijk de 3-1 op het scorebord bleef staan en GVVV toch enigszins makkelijk de punten binnenshuis hield. Na het fluitsignaal dropen de rode supporters af naar de overkant en kon het feest voor de blauwe toeschouwers beginnen die ongetwijfeld smachtend naar de klok keken tot het 17.00u zou zijn en de tapkranen open zouden gaan en het goudgele vocht rijkelijk zou vloeien.
Al met al was het een leuke derby, al had op het veld wel iets meer spektakel mogen zijn maar met 4 doelpunten mag je niet klagen. Rondom het veld is ook alles mooi gelopen en behalve de kleine speldenprikjes met ludieke spandoeken over en weer was het een mooi voetbalfeest, op een enkele fakkel die op het veld werd gegooid na. Een mooi voorbeeld van een dorpsderby waarbij er behoorlijke rivaliteit is maar alles toch netjes verloopt. Nu maar mijn zinnen zetten op de return later dit seizoen.