Sportpark Bospad: sv Longa'30 - rksv Nemelaer 8-5 (n.v.)

 


Bezoek datum: 26-06-2022
Toeschouwers: 2.000+
Entree: € 5,-
Competitie: Hoofdklasse playoff Finale

De laatste wedstrijd van het seizoen 2021-2022, de playoff finale met als inzet een plekje in de Hoofdklasse Zondag tussen sv Longa'30 uit Lichtenvoorde en rksv Nemelaer uit Haaren. Deze finale wordt gespeeld op het Sportpark Bospas van vv Alverna in de gemeente Wijchen. Longa'30 vecht voor lijfsbehoud en Nemelaer strijdt voor promotie. En wat een heerlijke pot zou dit worden! Vanuit Haaren waren er erg veel supporters meegekomen en het sportpark kleurde aardig groen-geel. Met een aantal man werd er een groot spandoek opgehangen met de speerpunten waar Nemelaer voor staat. Ook vanuit Lichtenvoorde was er voldoende publiek meegekomen. Rondom het sportpark stonden veel bussen geparkeerd, maar op het veld was dit zeker niet het geval. 
Overal op het sportpark zag je mensen in groen-gele shirts, werd er rond gelopen met groene of gele vlaggen en kwamen er ook wat potten vuurwerk voorbij. Nemelaer had zich goed voorbereid op een sfeeractie. Met de opkomst van de beide elftallen was dit goed te merken, zoals ook te zien is op onderstaand filmpje.
Na deze spectaculaire opening en het even wachten tot de rook was opgestegen kon de wedstrijd dan eindelijk aanvangen. Beide teams hadden er zin in en begonnen voortvarend met het zoeken naar de openingstreffer. Dit leverde aan beide kant al wat mogelijkheden op, waarbij soms een beetje geluk ontbrak. Nemelaer, gesteund door hun sfeer makende supporters, kwamen op een 0-1 voorsprong en liepen binnen het half uur zelfs uit naar een 0-3 score. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het gevoel had dat de wedstrijd al gelopen was, maar juist op dat moment deed Longa'30 wat terug zodat er met een 1-3 tussenstand de rust in gegaan werd.
In de 2e helft kon het spektakel helemaal beginnen. Longa'30 wist na de 2-3 zelfs ook nog de 3-3 te scoren. Nu liet ook het publiek van Longa'30 zich horen, echter was dit maar van korte duur. Binnen de minuut stelde Nemelaer weer orde op zaken door meteen de 3-4 te maken. Hierdoor raakte de gemoederen op de tribune ietwat verhit en moesten een aantal gasten ontluchten door elkaar wat klappen te verkopen. Na een korte onderbreking kon het spektakel op het veld ook weer verder en liep Nemelaer weer uit naar 3-5. Nog steeds was de wedstrijd niet beslist en kwam Longa'30 weer dichterbij met de 4-5. Uit een vrije trap die waarschijnlijk als voorzet bedoeld was werd het zelfs ook weer 5-5. Dit was ook de eindstand na 90 minuten, maar ja, er moest wel een winnaar komen deze middag. Het spektakelstuk werd nog maar eens met 30 minuten verlengd. Ondertussen waren er diverse wissels geweest en er liepen steeds meer spelers op hun laatste benen. Gezien de wisselspelers die binnen de lijnen kwamen leek het of Longa'30 over een wat bredere bank beschikt qua kwaliteit dan Nemelaer. De verlenging werd echt een slijtage slag met diverse krampgevallen en niet soepel lopende spelers. In de begin van de 1e helft van verlenging kwam Longa'30 voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong. Nemelaer probeerde nog wel de gelijkmaker te forceren maar de krachten vloeide steeds meer weg. In de loop van de verlening kon Longa'30 hiervan profiteren en liep zelfs nog uit naar 8-5 en stelde hiermee het Hoofdklasse schap met nog een jaar veilig. Voor Nemelaer zat er niets anders op dan met opgeheven hoofd het veld te verlaten en volgend jaar een nieuwe kans te wagen in de 1e klasse. Wat wel mooi was om te zien was dat de support vanuit het Nemelaer kamp bleef komen, zelfs toen net de 7-5 binnen viel zetten de supporters het clublied nog maar eens in. Na het laatste fluitsignaal spoedde de Longa'30 supporters het veld op naar hun spelers. Na even een moment van bezinning en verwerking van de spelers van Nemelaer begaven ze zich toch richting hun luid zingende supporters en blijkbaar waren er ook nog wat fakkels en rookpotten over om af te steken. Gelukkig lieten beide supportersgroepen elkaar nu met rust en hielden ze zich bezig met hun eigen ploeg, zoals het ook hoort. En zo kwam er na een extra lange middag een einde aan een legendarische wedstrijd welke de boeken in zal gaan als 'Het Wonder van Wijchen'. Mooi om hier bij aanwezig te zijn geweest en hiermee mijn eerste echte seizoen als groundhopper te kunnen afsluiten. 
Door de drukte op het sportpark is het me niet gelukt om vanaf alle hoeken foto's te maken en ook de tribune bleef nog volop bezet zodat ook hier geen foto's van te maken waren. Wie weet kom ik hier nog wel een keer ooit. Zoals gezegd was dit mijn laatste wedstrijd van dit seizoen, ik reken deze als mijn eerste echte seizoen aangezien vorig seizoen vroegtijdig afgebroken was weer. Dit seizoen ben ik op een totaal van 56 wedstrijden uitgekomen waarvan 20 keer mijn eigen club te hebben gezien. 

Hieronder nog wat sfeerbeelden en foto's van deze zinderende finale.

Reacties