Sportpark Höhenberg: sc Fortuna Köln - Viktoria Köln 0-2 (0-1)

 

Bezoek datum: 21-05-2022
Toeschouwers: 5767
Entree: € 27,- (zitplaats overdekt lange zijde, prijs incl. gebruik openbaar vervoer)
Competitie: Mittelrheinpokal Final (Duitsland)

Op het eind van het seizoen eindelijk weer even gaatje in de planning gevonden om wedstrijd in het buitenland te bezoeken. Aangezien de competities op hun einde lopen en ik toch nog een keertje naar Duitsland wilde afreizen moest ik het zoeken in één van de finales van de regio bekers. Qua reistijd kwamen een 3-tal finales in aanmerking waarbij het affiche tussen sc Fortuna Köln en Viktoria Köln mij het meeste aansprak. Officieel speelde Fortuna Köln thuis in deze finale maar deze werd gespeeld in het stadion Sportpark Höhenberg van Viktoria Köln. Op voorhand een mooie stadsderby op papier waarbij Viktoria Köln in de 3rd Bundesliga acteert en tegenstander Fortuna Köln een treetje lager in de Regionalliga West. Van oudsher is Fortuna Köln wel de roemruchtste van beide clubs en dit was ook terug te zien in het aantal toeschouwers die op deze finale afkwamen.
Bij aankomst van het stadion na een ritje van iets langer 2 uur met de auto konden we deze aan de rand van Köln kwijt in een parkeergarage en met het gratis OV ticket dat bij de wedstrijdkaart zat konden we het laatste stukje met de metro afleggen. Bij het stadion was het al druk qua supporters maar er was ook veel politie en ME opgetrommeld. Ondanks dat het een stadsderby is, liepen de supporters door elkaar heen zonder problemen, dit heb ik dit seizoen al anders mogen meemaken in Nederland tijdens een dorpsderby. Ze hebben hier een grote overdekte zittribune en deze was gevuld met aan de ene kant Viktoria fans en aan de andere zijde de Fortuna aanhangers. Ik had een kaartje voor deze tribune tussen de Fortuna Köln fans en vlak naast de dugout van Fortuna, dus ik kon alle emoties van de wedstrijd goed meekrijgen. Buiten de tribune waren voldoende kraampjes om drinken en eten te halen. Ook hier liepen de supporters door elkaar heen zonder problemen. Aan de overzijde van de hoofdtribune heb je een onoverdekte staantribune die in zijn geheel voor Fortuna Köln was gereserveerd. Achter één van de doelen stond ook nog een onoverdekte zittribune, deze werd bevolkt door Viktoria fans, zo te zien ook het wat fanatiekere gedeelte. Aan de andere kant van de staantribune heb je ook nog een smal apart zit vak, dit lijkt er maar neergezet omdat ze een stukje overhadden, maar hier zaten nauwelijks mensen.
Deze middag werd er dus gestreden om de Mittelrheinpokal, behalve dat de winnaar de beker mee naar huis mag nemen betekend dit ook meteen een startbewijs voor de 1e ronde van DFB Pokal, het grote bekertoernooi. Als ik het goed heb begrepen betekend dit een thuiswedstrijd tegen 1e of 2e bundesliga ploeg. Een mooi vooruitzicht, dus er staat wel wat moois op het spel. De wedstrijd begon ook fel met veel geren, gevlieg en overtredingen. Gezien het meeleven op de bank bij Fortuna Köln is dit zeker geen Mickey Mouse cup voor deze ploegen. Ondanks dat Fortuna een treetje lager speelt hadden ze wel een licht overwicht, al was het eerste kansje wel voor Viktoria Köln met vlak daarna ook weer een tegenstoot van Fortuna. In de 28e minuut was het dan toch raak voor Viktoria ondanks een vermeende overtreding vooraf. De bank van Fortuna ontplofte van woede, maar uiteraard zonder resultaat. Even daarvoor was de beste speler van Fortuna ook al geblesseerd van het veld afgegaan. Het duel werd op de scherpst van de snede gespeeld, de scheidsrechter moest goed het oog erin houden, al leek hij wel lichtelijk op de hand Viktoria te zijn. Ondertussen had de 4e official ook zijn handen vol aan de zijkant. Een lekker verhit potje dus. Met de 0-1 voorsprong werd de rust behaald en werd het voor mij tijd om de catering uit te proberen. Ze hadden een mooi tentje met barbecue staan met er lekker uitziende 'stadionwursten'. Voor € 3,50 werd je trotse eigenaar van een broodje met een stadionwurst, deze dus maar aangeschaft met een lekkere klodder ketchup. Het broodje met de worst was goed te doen en ik was met een volle maag weer net op tijd terug op mijn plekje. 
De tweede helft was ongeveer vergelijkbaar, Fortuna Köln was druk op zoek naar de gelijkmaker en Viktoria kwam er af en toe met speldenprikken. Na een uurtje spelen kwam Viktoria Köln zelfs op een 0-2 voorsprong. De rood-witte van Fortuna gaven nog steeds niet op en bleven nadrukkelijk op zoek naar een treffer. Ondertussen gingen de overtredingen ook door en was er af en toe een klein opstootje. Op de bank bij Fortuna zat ook een materiaalman met temperament want die had al een aantal keren een houten bankje van zich afgetrapt. Uiteindelijk was de passie en strijd van Fortuna Köln niet voldoende om te kunnen scoren en bleef de score 0-2 voor Viktoria Köln die hiermee de beker pakten en het bijbehorende startbewijs voor de DFB pokal. Tijdens de huldiging hadden beide teams een erehaag gevormd op het moment dat de ander de medailles in ontvangst mochten nemen. Ook na deze wedstrijd was de sfeer op de tribunes prima en liep aan de hoofdtribune zijde iedereen weer door elkaar. De in grote getalen aanwezige politie had weinig te doen en we konden weer rustig terug naar de metro die ons weer bij de auto bracht voor de terugrit van ruim 2 uur. Vlak voor de grens naar Nederland nog even gegeten bij het restaurant met de gele M, want in Duitsland heb je toch weer andere broodjes dan bij ons, zelfs de McRib hebben ze daar nog, al was deze in mijn beleving destijds wel wat lekkerder. Al met al was het weer een geslaagde trip waarmee mijn score in Duitsland op maar liefst 3 grounds staat. 

Hieronder nog een rijtje met foto's:






Reacties