GelreDome: Vitesse - Dundalk FC 2-2 (1-0)

Bezoek datum: 05-08-2021
Toeschouwers: 8756
Entree: € 19,50 zitplaats

Tijd voor een Europees avondje, sinds dit seizoen heeft de UEFA de Conference League in het leven geroepen. Door de 4e plaats van het afgelopen seizoen heeft Vitesse zich weten te plaatsen voor de voorrondes van deze competitie. De tegenstander vanavond is het Ierse Dundalk FC. Dundalk FC heeft er al een ronde op zitten, hierin werd FCI Levadia Tallinn uitgeschakeld over 2 wedstrijden. Vitesse mag vanavond eerst thuis proberen een resultaat neer te zetten en volgende week mag men afreizen naar Dundalk. Mijn reis vanavond leidt dus naar het Gelredome in Arnhem.
Voor deze wedstrijd was het makkelijk om een kaartje te krijgen, ondanks dat in Nederland de stadions niet te vol mogen waren de kaarten gewoon beschikbaar en had je geen clubcard nodig. Ik had gekozen voor een plekje op de lange zijde, de Charly Bosveld-tribune en dan wel in de buurt van het sfeer vak dat achter het doel is. Ondanks dat het voor mij niet zover rijden is naar Arnhem toch maar tijdig vertrokken vanwege alle controles voordat je het stadion in mag. En dat bleek geen overbodige luxe, zie bijvoorbeeld een foto van de rij om naar binnen te mogen hieronder.
Normaal gesproken kunnen er ongeveer 28.000 toeschouwers in maar Vitesse heeft dit middels het gebruik van doeken teruggebracht naar 21.248 zitplaatsen om zo de mensen dichter bij elkaar te laten zitten om de sfeer te verhogen. Voor deze wedstrijd waren er maar slechts 8756 toeschouwers aanwezig, het uit vak was leeg voor deze wedstrijd. Voor dat de wedstrijd begint vliegt een arend Hertog een rondje door het stadion, de arend is ook terug te herleiden naar het clublogo van Vitesse.
Vitesse begon goed aan de wedstrijd, dit seizoen met een aantal nieuwe spelers in de selectie. Ze hadden het meeste balbezit en wisten dit ook om te zetten naar een aantal goede kansen. Echter de spitsen hadden het vizier niet op scherp staan en ook het optreden van de keeper van de Ieren zaten de Arnhemmers dwars. In de 20e minuut wist Vitesse na een afgeslagen zeldzame aanval van de tegenstander snel te counteren en in deze omschakeling was Matús Bero het eindstation en wist eindelijk de bal langs de keeper te krijgen. Vervolgens kreeg Vitesse nog een aantal mogelijkheden om de score verder uit te bouwen, echter zonder resultaat. Dundalk FC zette hier weinig tegenover en mocht blij zijn niet met een 3-0 achterstand de rust in te gaan.
Vitesse kwam niet goed de kleedkamer uit, het spel werd veel slordiger en de dreiging van de 1e helft was ook verdwenen. Gelukkig speelde de tegenstander dermate verdedigend en angstig dat er vanaf die kant niets te vrezen viel. Totdat er tijdens een spaarzame tegenaanval in de 65e minuut prompt de 1-1 werd gescoord uit een kopbal. Nu werd het voor Vitesse toch echt wel weer tijd om de duimschroeven aan te draaien en de trainer wisselde ook direct aanvallend. Ondanks deze aanvallende wissels kwam Vitesse toch niet meer in het ritme en was het ploeteren om tot een fatsoenlijke aanval te komen. Achterin werd men ook een stuk slordiger en dit leidde uiteindelijk zelf de 1-2 in voor de gasten. Overigens werd deze aanval keurig afgerond met eerst een mooie kap en vervolgens een mooi lobje door Patrick McEleney, die eerder ook al de 1-1 op zijn geweten had. Nu was het toch alle hens aan dek voor Vitesse en werd er nog een paar keer gewisseld in de hoop het tij te kunnen keren. Het ontbrak de Arnhemmers deze avond aan creativiteit en scorend vermogen. Gelukkig kon het stadion in de 88e minuut toch weer een keer opspringen, na een voorzet op goed geluk kwam inderdaad de bal met veel geluk en slecht verdedigen bij Openda terecht die met een halve omhaal de 2-2 wist binnen te knallen. Het publiek ging er nog even goed voor zitten want door het vele tijdrekken van de tegenstander zou er vast wel wat tijd bijkomen. De wilde plannen werden ruw verstoord door een overtreding op Openda waarnaar de spits tijdens het rollen natrapte. Ondanks dat er geen VAR aanwezig was, is het de scheidsrechter niet ontgaan en kon Openda vroegtijdig de douches opzoeken middels de ontvangen rode kaart. Het 10-tal van Vitesse zette nog wel aan, maar de winnende goal bleef helaas uit.

Volgende week dus de wedstrijd bij Dundalk FC, als Vitesse het spel van de 1e helft weer kan spelen en nu wel de kansen benut die het krijgt dan moet de volgende ronde te halen zijn. Dit zal overigens wel zonder Openda moeten die een schorsing kan verwachten. Het is voor Vitesse wellicht wel raadzaam om voor dit seizoen nog wel een extra spits te halen die wat makkelijker een doelpunt kan maken dan de huidige spitsen. De speler die me deze avond het meeste opviel was middenvelder Sondre Tronstadt, hij had vele intercepties en was ook aan de bal sterk.
Het Gelredome is sinds 1998 in gebruik als voetbalstadion, ondanks dat dit stadion voor mijn gevoel redelijk nieuw is, blijkt het dus al 23 jaar in gebruik te zijn als zodanig. Tevens zag in de FutbologyApp dat ik 1998 ook hier voor het laatst ben geweest voor een voetbalwedstrijd. Destijds ben ik bij 2 wedstrijden geweest, Vitesse - FC Utrecht en de interland Nederland - Ghana. Vitesse heeft de 4 tribunes vernoemd naar 4 belangrijke spelers uit de geschiedenis, Theo Bos, Edward Sturing, Charly Bosveld en Just Göbel. Het bijzondere aan het stadion is dat het dak open en dicht kan, gelukkig vanavond was hij open, maar wat ook bijzonder is dat het veld naar buiten gereden kan worden. Het Gelredome wordt ook vaak voor andere evenementen gebruikt zoals bijvoorbeeld concerten. Nadeeltje van het stadion is toch de hoeken maar een voordeel is natuurlijk weer het veld met echt natuurgras.

Hieronder nog weer een aantal foto's van deze avond.