Noord Nederland tour(6/7) Sportpark/Stadion Esserberg - Be Quick 1897

Het ene laatste bezoekje alweer van deze dag brengt me net iets buiten Groningen in het plaatsje Haren. Hier speelt een van de oudste voetbalclubs van Nederland gevestigd, namelijk Be Quick 1897, in Stadion Esserberg. Het jaartal in de clubnaam zegt al genoeg, deze club draait al wat jaartjes mee. In het verre verleden zijn ze zelfs landskampioen geworden, dit was in het seizoen 1920/21, dus precies 100 jaar geleden. Na dit succes heeft één van de spelers een houten tribune ontworpen welke in 1921 werd gebouwd. In 1933 is deze tribune helemaal afgebrand waardoor er uiteindelijk door dezelfde speler/architect een betonnen tribune is gebouwd. Deze tribune wordt nu nog steeds gebruikt al is hij in 1997 nog wel gerestaureerd. De Esserberg is het oudste stadion in het noorden van Nederland. Sinds 2014 is het ook een gemeentelijk monument. 

Be Quick 1897 heeft in het verleden ook betaald voetbal gespeeld maar heeft aan het eind van het seizoen 1963/64 vrijwillig het betaald voetbal verlaten. Tegenwoordig zijn ze zowel op de zaterdag als ook op de zondag actief in het amateurvoetbal. De zaterdag afdeling speelt in de 3e klasse terwijl de zondag afdeling in de Hoofdklasse actief is. 

De entree van het sportpark ademt al meteen nostalgie, voordat je de parkeerplaats oprijdt, rijdt je onder een mooie toegangspoort door. Ook de eerste aanblik van het kassahokje en de achterzijde van de tribune is mooi om te zien. Aangezien er een oefenwedstrijd van 2 jeugdteams bezig was en rondom het veld redelijk druk was, heb ik ervoor gekozen om niet een heel rondje om het veld te lopen maar vanaf een aantal punten wat plaatjes te schieten. De tribune is mooi en ook met een aparte bouwstijl welke je niet overal ziet. Het plaatje was helemaal compleet geweest als er natuurgras had gelegen, maar helaas om begrijpelijke redenen ligt hier ook kunstgras. 

Ondanks een half rondje langs het veld toch nog een paar leuke foto's.




Reacties